torstai 30. tammikuuta 2025

Ysit opettamassa kakkosia

 


Rauman normaalikoulu on yhtenäiskoulu, jossa on oppilaita luokilta 1-9. Suurin osa oppilaista jatkaa luontevasti tutussa ympäristössä alakoulusta yläkouluun. Rinnakkaisluokkia on vain kaksi, joten oppilaat ja opettajat tulevat melko tutuiksi vuosien aikana. Silti tavallisessa kouluarjessa voisi olla enemmän ylä- ja alakoululaisten kohtaamisia. Olemme muutamana vuotena toteuttaneet tätä esimerkiksi luokka-asteet ylittävällä yhteistyöllä Lasten oikeuksien päivänä. Lasten oikeuksien päivänä koulumme 9-luokkalaiset ovat pitäneet lasten oikeuksiin liittyvät opetustuokiot etukäteen valituille alakouluryhmille.

Ihmisoikeudet, mukaan lukien lasten oikeudet, kuuluvat 9-luokan yhteiskuntaopin sisältöihin, joten olemme käyttäneet yhteiskuntaopin tunteja opetustuokioiden ideointiin. Kumpikin 9-luokka sai oman alakoululuokan opetettavakseen. 9-luokkalaiset jaettiin n.3-4 hengen pienryhmiin, samoin kuin nuoremmat oppilaat. 9-luokkalaiset valmistelivat pienryhmissä haluamallaan tavalla toiminnallisen opetustuokion, jonka aiheena oli lasten oikeudet. Aluksi joillakin ryhmillä oli vaikeuksia keksiä, että miten lähestyisivät aihetta, mutta lopulta jokainen ryhmä pääsi aiheeseen jotenkin kiinni. Käytimme tuokion valmisteluun aikaa kaksi oppituntia ja kolmannen tunnin aikana oppitunti toteutettiin. Jokainen 9-luokkalaisten pienryhmä sai oman pienryhmänsä nuoremmista oppilaista.

Suunniteltuja ja toteutettuja opetustuokioita oli monenlaisia. Muutamassa ryhmässä opetettiin ensin lasten oikeuksia ja sen jälkeen pelattiin Kahoot-peliä. Jotkut pelasivat muistipeliä lasten oikeuksista tehdyillä korteilla. Eräässä ryhmässä aihetta käsiteltiin Pictionary-pelin tyyppisesti piirtämällä ja arvaamalla, mistä lasten oikeudesta on kysymys. Jossakin ryhmässä pelattiin lautapeliä, toisessa ryhmässä Twister-peliä ja pelin aikana käytiin läpi lasten oikeuksia. Lähes kaikissa ryhmissä myös keskusteltiin aiheesta ja kartoitettiin, mitä oppilaat jo tietävät aiheesta.

Alakoululuokkien opettajat ovat opettaneet myös nykyisiä 9-luokkalaisia heidän ollessaan oppilaina 1-3-luokalla. Ysiluokkalaiset muistelivat innokkaina tätä aikaa ja pääsivät katselemaan mm. vanhoja luokkakuvia.

Kokemus on ollut kaiken kaikkiaan hyvä. Se lisännyt oppilaiden vastuullisuutta ja tuonut ihan uusia puolia esiin osasta oppilaista. Tämä on myös lisännyt yhteishenkeä ja madaltanut kynnystä ylä- ja alakoululaisten välillä.







sunnuntai 12. tammikuuta 2025

12.1.2025 UNESCO-toiminnan palautekysely


UNESCO PAX-verkosto kerää palautetta UNESCO-toiminnasta koulujen oppilailta, opiskelijoilta, huoltajilta ja koulun henkilökunnalta. Kysely teetetään kaikissa PAX-verkoston kouluissa tammikuussa 2025.
 
UNESCO-palautekyselyn vastaukset analysoidaan yhdessä ja niitä hyödynnetään koulujen UNESCO-toiminnan kehittämisessä ja tulevan toiminnan suunnittelussa. Verkoston koordinaattori laatii koulukohtaisista vastauksista koonnit. Tulokset käydään yhdessä läpi PAX-verkoston verkostokokouksissa. Tämän lisäksi jokaisen koulun UNESCO-tiimi hyödyntää kyselyn tuloksia oman koulun toiminnan suunnittelussa.


Kyselyn kysymyksiin pääset tutustumaan tästä:
UNESCO-toiminnan palautekysely 2025

torstai 9. tammikuuta 2025

PAX-verkoston päivitetty logo ja uusi Instagram-tili

PAX-verkoston syyslukukauden lähettilästapaamisissa nuoret ovat ideoineet PAX-verkoston toimintaa yhdessä. Joulukuussa sovittiin, että PAX-verkoston logoa päivitetään ja perustetaan verkostolle oma Instagram-tili. 


Logoon uusi teksti ja taustaväri

PAX-verkostoon on liittynyt vanhan logon luomisen jälkeen Rauman normaalikoulu, ja siksi logon tekstiä oli tarpeen päivittää. Nykyisin PAX-verkostossa ovat mukana kaikki Pirkanmaan ja Satakunnan UNESCO-koulut. 

Vanhassa logossa taustaväri oli musta, ja siitä haluttiin eroon. PAX-verkosto ei halua lisätä synkkyyttä tähän maailmaan. Uudessa logossa taustaväri on poistettu.


Ota PAX-verkoston uusi Instagram-tili seurantaan!

Lokakuun lähettiläs-tapaamisessa sovittiin, että PAX-verkostolle luodaan oma Instagram-tili, jonka kautta PAX-verkoston koulujen oppilaat ja opiskelijat tiedottavat verkoston toiminnasta. Joulukuun lähettilästapaamisessa sovittiin, että tili luodaan ja otetaan käyttöön tammikuussa 2025. Jokaisella koululla on omat sovitut postausvuorot, mutta tämän lisäksi kaikki koulut voivat tehdä postauksia aina, kun koulussa tapahtuu jotakin UNESCO-teemoihin liittyvää. 

Ota UNESCO PAX -tili seurantaan täältä:
@UNESCO_PAX




Uusi UNESCO-laatta Oriveden UNESCO-kampukselle

Oriveden yhteiskoulu ja lukio muodostavat yhteisen UNESCO-kampuksen. 10.1.2025 Oriveden yhteiskoulussa ja lukiossa paljastettiin juhlavasti uusi UNESCO-kampuksen laatta, joka on syntynyt kierrätysmateriaaleista: Laatassa käytetty materiaali on peräisin ukrainalainen metallisorvin kaapinovesta, tamperelaisen puretun rintamamiestalon ritilästä ja lisäksi siinä on osia vanhasta maatalouskoneesta ja kirjapainokoneesta. Laatta on paikallista käsityötä ja valmistettu kampuksen ja Unesco-toiminnan arvojen mukaisesti uusiutuvalla energialla eli aurinkovoimalla.

Lue lisää laatan julkaisutilaisuudesta Oriveden Sanomien artikkelista:  

https://orivedensanomat.fi/2025/01/10/tadaa-tassa-se-on-oriveden-yhteiskoulun-ja-lukion-unesco-statuksesta-kertoo-nyt-myos-koulun-seinaan-kiinnitetty-laatta/


Julkaisu aiheesta Oriveden kaupungin Instragram-tilillä: 

https://www.instagram.com/p/DEpbhh5o-IM/?igsh=MXZreHd6ZG5pOThuYQ==




Kuva: Oriveden kaupunki