torstai 18. tammikuuta 2024

PAX-verkoston tapaaminen Raumalla 18.12.2023

PAX-verkoston koulujen suunnittelukokous järjestettiin tällä kertaa lähitapaamisena Raumalla. Paikan päälle pääsivät edustajat Porin Kuninkaanhaan koulusta, Oriveden yhteiskoulusta sekä Tampereen normaalikoulusta. 

Tapaaminen aloitettiin Rauman normaalikoululla. Lounaan jälkeen kiertelimme koululla ja oli hauska kuunnella oppilaiden näkemyksiä koulumme sisustuksesta ja oppimaisemista! Taisi tehdä vaikutuksen oppilaisiin!

Varsinaisen suunnittelukokouksen asialistalla oli mm. kuunnella nuorten toiveita Unesco-koulutoiminnan kehittämiseksi, keskustella tulevasta tapaamisesta Porissa maaliskuussa sekä keskustella mahdollisen hankerahoituksen hakemisesta. Kuulimme myös terveisiä Porin kv-päiviltä, joka järjestettiin marraskuussa. Siellä nuorilta oli tullut paljon ajatuksia hyvinvoinnista ja huomioita siitä, että nuorten välinen väkivalta on lisääntynyt. Pohdimme myös median roolia näiden asioiden tiedotuksessa. Vakavia asioita.

Nuorilla oli toiveena Unesco-kouluverkoston toimintaan lähitapaamisia. Heidän mielestään etätapaamisissa kaikki eivät välttämättä uskalla sanoa omia ajatuksiaan, ainakin jos on paljon osallistujia. Vaikka etätapaamiset ovat helpompia ja halvempia järjestää, toiveissa on kuitenkin aina välillä tavata kasvotusten muita nuoria. Tämä toive toteutuu jo heti tulevan maaliskuun aikana, sillä Porissa on tarkoitus järjestää nuorten tapaaminen. Tähän nuoret toivoivat toiminnallisia aktiviteetteja.


Varsinaisen suunnittelukokouksen jälkeen tutustuimme Suomen ainoaan jäljellä olevaa Seminaarin puutarhaan, joka on Normaalikoulun ja Rauman OKL:n yhteydessä. Puutarhalla oli parhaillaan hienosti toteutettu joulukukkanäyttely, joka koostui tänä vuonna eri vuosikymmenten joulukukista ja jouluperinteistä. Näimme myös kasvihuoneessa banaanipensaan, johon on tulossa paljon banaaneja. Katsastimme puutarhassa hyötykasvimaan, joka tosin nyt oli lumen alla, ja johon jokainen luokka istuttaa keväällä 2 hyötykasvia. Puutarhurit hoitavat kesän aikana kastelun ja syksyllä luokat korjaavat sadon. 9-luokkalaiset istuttavat aina keväisin perunat tuleville 1-luokkalaisille. Tämä on jo perinteeksi muodostunut tapa.



Suomessa on 7 Unescon maailmanperintökohdetta, joista 2 on Raumalla. Sammallahdenmäen pronssikautinen hauta-alue sekä Vanha Rauma, joka on rakennushistoriallisesti merkittävä alue. Kyseessä on pohjoismaiden suurin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue, jossa on edelleen vireää toimintaa. Alueella on kauppoja, kahviloita, ravintoloita, taiteilijoiden työhuoneita, museoita sekä Vanha Rauma on koti n. 800 asukkaalle. Tutustuimme Vanhaan Raumaan opastetulla kävelykierroksella. Aloitimme Pyhän Ristin kirkosta, joka on myöhäiskeskiajalla rakennettu kivikirkko. Kirkko on entinen fransiskaaniluostari, jonka kuorissa on näyttäviä keskiaikaisia maalauksia. Kuulimme oppaalta monista rakennuksista ja paikoista kiinnostavia asioita. Vaikka Vanha Rauma on puurakenteinen, se ei ole palanut vuosisatoihin, toisin kuin monet muut puukaupungit. Tulipalojen estämiseksi talojen katonrajaan rakennettiin pieniä ikkunoita, joista palon pystyi nopeasti havaitsemaan, kun palovahdit päivystivät öisin Vanhan Rauman kaduilla ja kujilla.

Kuulimme myös kuuluisasta raumalaisesta liikemiehestä Alfred Kordelinista, josta oli tullut aikansa rikkain mies, ja jonka perintönä voi edelleen hakea apurahaa Alfred Kordelinin säätiöltä tieteen ja kulttuurin edistämiseen. Kävelimme Kalatorilla, Hauenguanon alueella ja ohitimme Kitukrännin, Suomen kapeimman kadun. Kierros päättyi lopuksi Raatihuoneentorille. Vaikka sää oli aurinkoinen, tiet olivat melkoisen liukkaita, paikoitellen peilijäätä. Onneksi kukaan ei päätynyt Rauman halki virtaavaan Raumanjokeen!


Miten mukavaa olikaan tavata kasvotusten verkoston opettajia ja oppilaita!

Mia Koivuniemi

Rauman normaalikoulu




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti