lauantai 31. elokuuta 2024

"Du är inte ensam"

 

Denna vecka utlystes Skolfreden 

Lågstadiets morgonsamlingen med åk 6 i ledning utlyste årets skolfred. Årets tema "Du är inte ensam" uppmärksammades av eleverna som erbjöd lekar och aktiviteter under skolans raster hela veckan. Heja!



Årets tema: "Du är inte ensam" betonar i texten skillnaden mellan att lida av ensamhet och viljan att få vara för sig själv ibland om man vill men även att mobbning kan leda till ensamhet. 

Högstadiet och gymnasiet hade också en skolsamling där högstadiets väneleverna presenterades:

                        

Dagen till ära presenterades också våra vänelever på lågstadiet: BSS ambassadörer som ingår i BSS Unesco-rådet som har ett extra ansvar över att alla har det bra i skolan. På plats hade vi ambassadörer från lågstadiet och högstadiet...


De tre utvalda globala målen presenterades också...


Som påminnelse om att vänner kan bli funna överallt har vi en saga om vänskap på gården:

                  


torstai 15. elokuuta 2024

"Det är det som behöver bli bättre"

 

Unescorådet och Agenda 2030

Ett nytt läsår börjar, och med det våra ambassadörers uppdrag börjar sakta men säkert ta form:

Igår träffades vi för att planera den kommande morgonsamling där vi ska presentera terminens arbete

Tydlig struktur ger en översikt över de kommande möten och aktiviteter såsom morgonsamlingar och kommande kampanjer



Vi berättade för våra elever att lågstadiets ambassadörer kommer att fungera även som vänelever och deras roll som förebilder blir ännu viktigare.

Vi berättade under mötet att 40% av världsbefolkning är under 30 år det är viktigt att alla kan bidra för en bättre värld och att vi behöver ungas kreativitet och engagemang , men framförallt deras ögon för att synliggöra det som behöver förändras.

Vi undrade om någon hade sett affischen med de globala målen (som flera kände igen) när vi frågade eleverna var dessa mål stod för, svarade en av våra ambassadörer såhär:

"Det är det som behöver bli bättre"

Vi hade en kort introduktion för vad varje mål står för och bad eleverna att välja ut ett mål att arbeta vidare med. Flera av målen valdes direkt och vi enades till slut om:

  •  mål 2 ingen hunger 
  • mål 3 god hälsa och välmående 
  • mål 17 genomförande och partnerskap:



Vi hade gruppdiskussioner där eleverna samtalade om hur kan vi i skolan arbeta med dessa mål:


Arbetet ligger i startgroparna och vi hoppas att kunna fortsätta under vårt kommande möte.


maanantai 5. elokuuta 2024

Global Schools Advocate program

 

Glada nyheter! En av våra lärare har blivit utvald att delta i Global Schools Advocates program



Det innebär att denna termin kommer vi att fördjupa oss i Agenda 2030 och arbeta med ett eller flera mål i Agendan tillsammans med våra BSS ambassadörer. 

"ESD learning, with its transformative pedagogy, includes “learning to ask critical questions; learning to clarify one’s own values; learning to envision more positive and sustainable futures; learning to think systemically; learning to respond through applied learning; and, learning to explore the dialectic between tradition and innovation” (UNESCO, ESD, 2011, p. 8).

ESD learning outcomes should cover the cognitive, socio-emotional, and behavioral learning domains."



Erfarenhetsbaserat lärande

 


"Erfarenhetsbaserat lärande bygger på att lärande alltid grundar sig i erfarenhet, men att erfarenheten i sig inte är lärandet. Vad vi lär oss av erfarenheten beror istället på hur vi tolkar erfarenheten och omvandlar den till kunskaper och färdigheter." Studiefrämjandet.se

Undervisning för de Globala Målen kan baseras på de 4 steg modell framtaget från David Kolbs teori (1984) för erfarenhetsbaserat lärande (experiential learning), uttryckt i form av en cirkulär process:



  • Erfarenhet: steget börjar med att eleven har en specifik upplevelse. Det kräver ofta att eleven vidtar ett åtgärd, "learning by doing". Detta kan vara en ny upplevelse eller en upprepning av en upplevelse som elever har redan haft med förmågan att reflektera och se på den i ett nytt ljus.
  • Reflektera: I detta steg får eleverna möjlighet att reflektera och granska upplevelsen de just erfarit.
  • Tänka: Eleverna uppmanas sedan att dra slutsatser om den lärandeupplevelse de hade. Detta stadium leder ofta till nya idéer.
  • Agera: Det sista steget låter eleverna agera utifrån vad de har lärt sig. Detta steg ger dem möjlighet att aktivt tillämpa sitt lärande på nya sätt genom aktivt experimenterande.

Vi vill också dela med oss av de resurser vi har fått under advocate-utbildning som du kanske kan ha nytta av i din klass:

SDG: Hur och varför?



Här kommer några tips för arbetet för Agenda 2030: