perjantai 6. syyskuuta 2024

 

Unesco-päivät Helsingissä 5.-6.9.2024


OPH:n Unescopäivät pidettiin aurinkoisessa Helsingissä opettajien ja oppijoiden kesken. Nuoret Unesco-lähetit ideoivat yhdessä Unesco-lähettilästoimintaa ja kertoivat omista kokemuksistaan. Pääsimme verkostoitumaan, vaihtamaan ideoita, kuulimme mielenkiintoisia puheenvuoroja ja teimme pienryhmissä erilaisia innostavia tehtäviä.

        

Lydia Ruprecht, Unesco- Aspnet- verkoston kansainvälinen koordinaattori esitteli Unescon arvoja ja toimintaa sekä uutta Unesco-toiminnan opasta. Unesco-verkosto tarjoaa globaalin yhteistyöverkoston. Koulut jakavat ideoitaan ja innostavat yksilöitä ja yhteisöjä toimimaan. Työskentelemme yhdessä rauhan, ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen puolesta, kun ilmaston muutos, taudit, epätasa-arvo uhkaavat yhdenvertaisuutta. Avainasemassa ovat rauhan ja yhdenvertaisuuden taidot esim. kansalaisuus-, yhteistyö-, päätöksenteko-, rauhaomainen konfliktin ratkaisu, analyyttisen ja kriittisen ajattelun taidot.

      

Vietämme ministeriön tukemaa sivistyksen teemavuotta. Hannu L.T. Heikkinen, Koulutuksen tutkimuslaitokselta, Jyväskylän yliopistosta pohti kanssamme sivistystä, viisautta ja digitalisaatiota. Hän on havainnut, että osaamiskieli näkyy nykyisin yhä enemmän politiikassa, kouluissa ja suomalaisessa kulttuurissa. Osaamiskieli tulee talouselämän puolelta. Uusi oppimisen kieli peittää alleen koulutuksen perimmäiset kysymykset eli sen, mikä on koulutuksen tarkoitus. Koulutuksen tarkoitus on antaa tietoja ja taitoja, joita tarvitsee työelämässä ja kansalaisena. Koulutus sosiaalistaa eli kasvattaa yhteisöjen arvoihin, normeihin ja käytäntöihin, joita yksilö voi myös kyseenalaistaa. Kolmas koulutuksen tarkoitus on subjektifikaatio eli yksilö pohtii, miten haluaa elää elämäänsä. Sivistys on siis tietämistä, tutkimista, uteliaisuutta, maailman ihmettelyä, kunnioitusta ja ihailua. Sivistys on siveellisyyttä eli hyviä tapoja ja tahtoa tehdä oikein. Sivistys on myös tietoa ja taitoa ja muiden kanssa toimeen tulemista. Sivistynyt ihminen tietää, millaisten asioiden puolesta on valmis taistelemaan elämänsä loppuun saakka. Sivistys on tahtoa tulla aikuiseksi ja kykyä harkita, mikä on haluamisen arvoista. Sivistys on elämän mittainen tehtävä. Se on elämä itse.

Heikkisen mukaan digitaalisaatiosta pitää olla huolissaan, mutta asia ei ole mustavalkoinen. Tekoäly ja digitalisaatio ovat hyviä renkiä, mutta huonoja isäntiä. Sosiaalisen median algoritmit palkitsevat ihmisen taipumusta vahvistusharhaan ja ihmiset voivat luulla kaikkien olevan samaa mieltä itsensä kanssa.  Mitä enemmän työ siirtyy automatisaation, robotisaation ja tekoälyistämisen myötä koneille ja laitteille, sen suuremmaksi kasvaa kysymys elämän merkityksellisyydestä. Koulutuksessa pitää Heikkisen mukaan kysyä, mitä on hyvä elämä.

Opiskelijat ja oppilaat tutustuivat toisiinsa ja pohtivat yhdessä UNESCO-lähettilästoimintaa. He kertoivat nykyisestä toiminnastaan mm. kulttuurikahvila, Euroopan kielten munkkikahvio, pyöräilypäivä, Itämeri-päivä ja hyvinvointiviikko. He esittivät toiveita koulujen Unesco-toiminnalle ja lähettitoiminnalle.

Aleksi Kalenius OKM:stä esitteli koulutustason muutosta kansallisesti ja kansainvälisesti. Suomi sijoittuu kansainvälisissä koulutusvertailuissa entistä alemmalle. Opettajia tarvitaan sivistyksen edistäjiksi ja ylläpitäjiksi. Unesco-toiminnan Suomen koordinaattori Jaakko Lindfors esitteli UnescoAspnet- verkoston toimintaa valtakunnallisen UNESCO-kyselyn tulosten avulla. Toiminta on monimuotoista ja aktiivista. Yhteistyötä paikallisten ei- Unesco-koulujen kanssa voisi tehdä enemmän.


Teimme monipuolisia tehtäviä Sivistys seikkailu- rastiradalla. Kokeilimme mm. yleistieto- ja yleissivistystietovisoja, sivistyssana- aliasta, keskustelimme tulevaisuuden sivistyksestä ja tarvittavista vahvuuksista, tekoälystä ja viheliäisistä ongelmista ja niiden ratkaisemisesta sivistyksen avulla.

Perjantai 6.9.2024

Sivistyksellä toivoa ja toimijuutta

Paula Mattila, entinen opetusneuvos avasi päivän esittelemällä Unesco-koulujen ja globaalisivistyksen historiaa. Hän korosti empatian ja toivon merkitystä kouluissa ja muualla arjessa.

Lauri Tuomi, Kansanvalistusseuran säätiön toimitusjohtaja esitteli suomalaisen koulun ja Unescon tärkeää sivistystehtävää sekä monipuolista sivistyksen teemavuotta 2024 mm. tapahtumia järjestetään yli 200 ympäri Suomea ja Soppi -tiedekeskus kiertää Suomea. Teemavuoden suojelijana toimivat Tarja Halonen ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Sivistys liittyy kulttuurisen kestävyyden ja ekososiaalisen sivistyksen edistämiseen, ihmisen ja luonnonyhteyteen sekä planetaarisiin kriiseihin sopeutumiseen. Olennaista on tulevaisuusosaamisen ja kulttuurin uudistuminen, jotta nuoret voivat kokea toivoa ja toimijuutta. Kulttuuri ja taide, esimerkiksi runous ja musiikki, ovat tärkeitä sivistyksen välineitä. On myös hyvä muistaa, että UNESCO:n yksi keskeisistä tehtävistä on tieteen tukeminen. Tiede on sivistyksen perusta. Elinikäinen oppiminen yhdistyy vahvasti sivistykseen ja on yksi ihmisen perusoikeuksista. Koulun sivistystyön pilarit ja tukipylväät. Digitalisaation mahdollisuudet ja myötätunto tukevat sivistystä (katso valokuva).

                  

Hankkeiden kuulumisia

Rovaniemen lyseon lukiolta kerrottiin Polaris- verkoston seuraajasta Pohjoinen lumipallo- efekti- hankkeista peruskoululle ja lukioon. Hankkeessa on esimerkiksi kehitetty UNESCO- toimintaa kouluilla sekä pidetty useita yhteisiä työpaja-painotteisia leirejä sekä tehty podcasteja.

Itämeri- verkostossa on pidetty verkostotapaamisten ja nuorten kokousten lisäksi jäsenet järjestävät vuorotellen yhteistä toimintaa koko verkostolle, kuten tiedeleiriä, seminaaria, pajapäivää ja retkiä. Verkosto on mukana eTwinning- yhteistyöprojektissa sekä lukioiden Nordplus junior –hankkeessa.

Normaalikouluissa edistetään UNESCO-lähettiläs- toimintaa, yhteistyötä Kenian kanssa ja toisten kokemuksista oppimista. Hyviä käytännössä testattuja materiaaleja on kerätty eNorssin sivustolle. Uudellamaalla on pidetty esimerkiksi yhteinen nuorten ideoima teemaviikko sekä erilaisia vierailuita.

Pirkanmaan ja Satakunnan yhteisessä PAX- verkostossa on esimerkiksi kehitetty vuosikello ja blogi, pidetty yhteisiä lähettilästapaamisia sekä nyt suunnitellaan yhteistä leiriä keväälle 2025. Keski-Suomessa Jyväskylän seudulla on vietetty runsaasti yhteisiä tapaamisia, erilaisia teemapäiviä ja –viikkoja sekä kehitetty lähettilästoimintaa.

Yhtenä merkittävä hankkeena on ollut lähettiläs- toiminnan käynnistäminen. UNESCO-lähettiläät kertoivat kokemuksistaan viime lukuvuoden ajalta lähettilästoiminnasta. Heille tärkeintä on ollut verkostoituminen ja uusien samanhenkisten nuorten tapaaminen sekä oman koulun tapahtumien järjestäminen.

Sirpa Pietikäinen - Mitä on ekososiaalinen sivistys / Ekososiaalinen sivistys koulussa ja kansainvälisessä yhteistyössä

Koulutusjärjestelmän haasteina hän näkee resurssien vähäisyyden, toistetaan vanhoja rutiineja sekä siiloutuminen / maailman sirpaloitumisen, miten siitä luodaan kokonaiskuvaa. Nämä haasteet ovat samoja eri puolilla maailmaa, sillä koulun tehtävänä on opettaa taitojen soveltamista käytäntöön. Oppilaille opetetaan esimerkiksi lukemista ja laskemista mutta ei sitä, miten lukutaitoa ja matematiikkaa voidaan käyttää maailman ymmärtämiseen.

Pietikäinen vertasi koko yhteiskuntaamme kalakeittoon. Yhteiskunnassa eri ainekset on jaettu ja kiistoja syntyy siitä, kuka saa ensimmäiseksi asiansa. Ei riitä, että kaikki ainekset laitetaan kylmänä kerralla samaan pataan vaan eri asioiden tekemisellä järjestyksellä on kyllä väliä. Miten eri aineksista tehdään kalakeitto? Miten voidaan määritellä mitkä asiat ovat tärkeämpiä kuin toiset? Olisi tärkeää rakentaa laajempi kokonaiskuva asiasta eikä lyhytnäköisesti pyrkiä nopeaan ratkaisuun. Meidän olisi tärkeää saada oivalluksia ja opetella ajattelemaan myös yhteiskunnallisella tasolla holistisesti, jotta sirpaleinen tieto johtaisi kehitykseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Kati Anttalainen esitteli UNESCO:n päivitettyä rauhankasvatussuositusta. Suosituksissa on vahvistettu mm. ympäristönäkökulmaa, seksuaalikasvatusta ja medianlukutaidon merkitystä. Suomen YK- liiton ihmisoikeusasiantuntija ja koulutustyön vastaava Rosa Puhakainen johdatti meidät UNESCO:n päivitettyyn rauhankasvatussuositukseen lyhyen tietoiskun avulla. Jo Voltaire on todennut: ”Voimakkaampi kaikkia armeijoita on ajatus vapaudesta”. Olennaista rauhankasvatuksessa on myötätunto, kuuntelu ja yhdessä toimiminen. Rauhankasvatuksessa limittyvät paikallinen ja globaaliulottuvuus sekä henkilökohtainen, yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen taso. Maria Karjalainen, nuorten UNESCO-delegaatti kertoi rauhankasvatustyöstä ennen ja nyt. Jakauduimme neljään teemaryhmään: väkivallan ehkäisy, ihmisoikeudet, demokratia ja osallistuminen sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Pohdimme ja kirjoitimme postereille rauhankasvatuksen tavoitteita ja keinoja. Lopuksi keskustelun tuloksia esiteltiin kaikille.

           

Tuomas Kannisto innosti osallistujat laulamaan ja tanssimaan ihmisoikeusräpin tahdissa.

Jenni Decandia, Sari Muhonen, Päivi Packalén, Adela Ratiu, Tiina Sarisalmi & Jussi Tomberg lausuivat päätössanat dialogimuodossa: ”Mitä viemme mukanamme kotiin UNESCO-syyspäiviltä suunnaten samalla ajatuksemme vuoteen 2025?” Toivon agendaan voi osallistua toukokuussa 20.-21.5.2025.  Sivistyksen Supervoimia  

Koulutuspäivistä inspiroituneena jatkamme tärkeää Unesco-työtä ja maailman pelastamista omilla tahoillamme.

maanantai 2. syyskuuta 2024

Global Goals Week: Agenda 2030, halvvägs dit...

 


Vi är halvvägs mot målen (2030) och för att lyckas med den "andra halvlek" kommer vi alla att behöva den kompetens, passion och inställning som krävs för att göra det. Unescos Nyckelkompetenser för hållbarhet innefattar:

Utbildning är avgörande för att uppnå målen men de senaste data och rapporter visar att barn och ungdomar vill se utbildning utvecklas och göra den mer relevant och ändamålsenlig.

I rapporten "Ready, Willing and Able" presenteras de kompetenser som unga människor behöver för att vidta åtgärder för hållbarhetsfrågor. Olika program från alla världsdelar som arbetar med ESD (Education for Sustainable Development) presenteras  också.

Utbildar vi om de Globala Målen eller för de Globala Målen?

Foto: Stanford University

Det är många förmågor under ytan, dessa kan tränas i skolans vardag under engagerande lektioner. Genom utbildning kan vi utbilda för alla de Globala Målen i klassen!

Vi vill tipsa er om färdigt material att använda i din klass:




GLOBAL GOALS LESSON TOOLKIT 2024

Syftet med "Toolkit" eller lektions-verktygslådan är att hjälpa lärare att utveckla nyckelkompetenser inom hållbarhet hos sina elever för att hjälpa de att bli "förändringsmakare".

Materialen innehåller olika resurser där du som lärare kan avgöra vad som är bäst för din klass. Korta aktiviteter, diskussionskort och lektioner för varje hållbarhetskompetens inkluderas däri. Materialet är skapat för att fira Globala Målens vecka och arbeta under 5 dagar med de globala målen, men kan också användas under en vanlig lektion med din klass:

  1. Värdera hållbarhet
  2. Datautnyttjande
  3. Systemtänkande
  4. Cirkulärt designtänkande
  5. Kollektiv aktion
Behöver du flera resurser för att arbeta med de globala målen? Ta gärna en titt på The worlds´s Largest Lesson