torstai 31. lokakuuta 2024

Mielenterveyden päivä ja metallikeräystempaus

Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio muisti YK:n mielenterveyden päivää somessa, lukiolla ja keräyksen merkeissä. Osa lukiolaisista oli vastannut oppitunnilla Mentimeteriin, jossa kysyttiin, miten he ylläpitävät mielenterveyttään ja hyvinvointiaan. Tulokset julkaistiin norssin somessa. Unesco-lähetit järjestivät myös rentoutuksen hiljaisessa tilassa välitunnilla. 




Kuusakoski Oy:n , Apulanta ja Mieli ry kutsuivat meidät mukaan hyväntekeväisyys- ja kierrätyskampanjaan. Haastoimme koko lukion väen keräämään syysloman ajan kodin metallijätteet talteen.Maanantaina 21.10. klo 11 Tampereelle saapui Mielilava, jolle Unesco-lähetit veivät kerätyn metallijätteen.   Kaikkien metallijätteiden tuotto lahjoitetaan suoraan lasten ja nuorten mielenterveystyöhön Mieli ry:lle. Lavalle voi kuka tahansa viedä metallijätettä 4.11. asti. Unesco-lähetit pääsivät myös Apulannan Nokia Areenan keikalla esitettyyn videoon muistuttamaan kestävästä kehityksestä ja kierrätyksen tärkeydestä.

https://www.kuusakoski.com/fi/finland/ajankohtaista/2024/mielilava/







Halloween 2024: samarbete, elevdelaktighet och sopsortering!

 


En av våra nya traditioner på lågstadiet är att fira Halloween tillsammans i form av en festival som organiseras av eleverna från åk 6.

Denna gång har eleverna skapat affischer och erbjöd på massor av roliga aktiviteter under dagen: maskerad-tävling, quiz, spel, rit-tävling, disco... Allt blev mycket uppskattad av eleverna som deltog!






Efter allt skoj hade vi en fikapaus där vi bjöd på "levande grönsaksstavar", "Häx-saft" och "förtrollade popcorn"


Hållbarhetstankar var tydliga  och under vår första fikapaus och på förskolebarnens begäran startade vi tidigt på morgonen en sopsorteringsstation för som barnen sade: "vi kan inte blanda allt i samma sopkorg"



Heja åk 6, bra jobbat!


maanantai 28. lokakuuta 2024

 

Eläinten oikeuksia ja perinnetilan historiaa

Tampereen yliopiston normaalikoulun yläkoulun ja lukion UNESCO-lähetit sekä vapaaehtoistyönkurssilaiset pääsivät tutustumaan oppaan johdolla järven rannalla, kauniissa niemessä sijaitsevaan Korteniemen perinnetilaan, joka on entisöity muistuttamaan 1910-luvun elämästä ja arjesta. Historiallisella perinnetilalla on mm. asuinrakennus, talli, navetta, savusauna ja riihi. Kesäisin siellä voi nähdä lampaita ja kuulla Metsähallituksen edustajien opastuksia. Keväällä siellä järjestetään yleisölle mm. perinteisen hapanjuuriruisleivän leivontaa ja vartaisiin nostamista. Perinnetila muistuttaa yli sadan vuoden takaisista kädentaidoista ja kestävästä elämäntavasta.





Kuulimme, että tilalla asui torpparina Kalle Lönngren 1870 vuodesta alkaen. Hänet valittiin vartiopiirin metsänvartijaksi 1878. Metsän vartijan tuli olla voimakkaassa iässä ja elämäntavoiltaan nuhteeton. Ammattinsa tunnukseksi hän sai leimakirveen. Kallen työtehtäviinsä kuului metsän hoito, vartioiminen, metsäpalojen ja puiden varastamisen estäminen sekä raatelevaisten eli petoeläinten hävittäminen. Kalle sai vaimonsa kanssa lapsia ja metsänvartijan työ periytyi seuraavalle sukupolvelle.

1910- luvulla Korteniemen tila oli omavarainen. Perheen vaatteet tehtiin lampaiden villasta ja pellavasta. Pelloilla viljeltiin mm. perunaa, porkkanaa, tupakkaa eli kessua, aunusruista ja pellavaa. Pärekattoisessa Navetassa ja tallissa oli kotieläimiä esim. lehmiä, kanoja, lampaita ja hevonen. Kouluun oli matkaa 4km järven poikki soutamalla ja pieni pätkä jäi myös käveltäväksi. Koulumatkaa mentiin talvisin jäällä kävellen, mutta rospuuton aikaan koululaisten oli jäätävä koulun lähellä olevaan kortteeriin odottamaan parempia kelejä.


            






            

Tuulispään eläinsuojelukeskuksen opaskierroksella kuulimme sinne pelastettujen turkis- ja tuotantoeläinteneläinten elämäntarinoita. Jokaisella eläimellä on siellä nimi ja he ovat ainutlaatuisia olento omine lajityypillisine ja yksilöllisine tarpeineen. Esim. eläimet voivat halutessaan olla sisällä tai käydä ulkona. Eläimet nähdään Tuulispäässä itseisarvoisina eli sellaisenaan arvokkaina eikä ensisijaisesti välineenä ihmiselle. Eläimet eivät ole ihmistä varten, vaan siellä ihminen on eläimiä varten. Eläimet ovat tuntevia, tietoisia, älykkäitä olentoja. Esimerkiksi kilejä tai lehmiä ei lypsetä eikä eläimiä rapsutella väkisin.






Tuulispäässä asuu tällä hetkellä noin 100 eläintä, jotka on pelastettu sinne eri oloista kuten esim. tuotantotiloilta. eläinsuojelun kautta,  turkistarhoilta tai yksityishenkilöiltä raha- tai hoitopulan takia. Tapasimme mm. hevosia, vuohia, kettuja, hanhia, kukkoja, nautoja, isompia ja pienempiä possuja.  Mieleemm jäi mm. Tuulispäässä syntynyt Bella-vuohi, joka rakasti nuorten rapsutuksia. Hannu, Sigrid ja Ingrid – hanhet kylpivät omalla alueellaan. Uljas-pukilla oli nimensä mukaisesti hyvin uljaat sarvet ja kilikavereita. Turkistarhaketut Lumi ja Nuppunen oleilivat omalla alueellaan. Monet tuotanto- ja turkiseläinlajit on jalostettu maksimaalista hyötykäyttöä varten eikä niiden eliniäksi ole ajateltu useita vuosia. Turkkia voi olla paljon verrattuna raajojen kokoon tai tuotantoeläimillä saattaa olla lihasta ja massaa paljonkin suhteessa jalkoihin.








 Tuulispäässä  eläimet saavat elää mahdollisimman hyvää elämää yhdessä eläintovereiden kanssa. Tuulispäähän on palkattu eläinten hoitajia, mutta se toimii suurilta osin vapaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin. Vapaaehtoisrinkiin voi liittyä ja auttaa tilan töissä. Keväisin Tuulispäässä on koko perheelle suunnattuja avointen ovien päiviä. Jokainen voi myös seurata Tuulispään eläimiä somessa esk_tuulispaa.

 

torstai 24. lokakuuta 2024

Yhteisöllisyyttä ja reilua peliä olympiahengessä -Pariisi 2024 olympiatapahtuma Varalan Urheiluopistossa

 “Arvoisat varalalaiset, kunniavieraat ja katsojat! Tervetuloa Varalan kesäolympialaisten avajaisiin.” Näillä sanoin julistettiin Varalan kesäolympialaiset alkaneeksi toukokuussa 2024.


Minä Alisa ja tiimikaverini Alina järjestimme kyseisen olympiatapahtuman Varalassa, tämän vuoden Pariisin olympialaisten innoittamana. Opiskelemme Varalan Urheiluopistossa, ryhmässä LPT 38. Samasta ryhmästä tapahtumapäivänä Varalan opiskelijakuntaa oli edustamassa Miro.



Unesco koulujen arvoja ovat yhteisöllisyys, demokratia sekä globaalius. Arvot ovat yhtenäiset myös olympismin, eli olympia- aatteen kanssa.  Varalan Urheiluopisto jakaa nämä samat arvot yhtenä Unesco-oppilaitoksista. Näihin teemoihin liittyen olemme opistona järjestäneet samankaltaisia olympiatapahtumia useina olympiavuosina, niin omassa oppilaitoksessa kuin lukuisilla kouluilla ja päiväkodeissa, sekä tehneet opintomatkan olympiakisojen syntysijoille Kreikan Olympiaan, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Tekemämme olympiakasvatustyön ansiosta Varalan Urheiluopistolle on myös ainoana suomalaisena oppilaitoksena myönnetty Kansainvälisen Olympiakomitean jakama IOC Trophy, Pierre de Coubertin palkinto. Kansainvälinen kunnianosoitus voidaan myöntää olympiakasvatuksen ja olympia-aatteen eteen tehdystä merkittävästä työstä. Lisää palkinnosta löydät täältä: https://www.instagram.com/p/C-cTY3oNUEg/?img_index=1 (upotuskuva)

 

Järjestämässämme, Pariisi 2024 olympiatapahtumassa, teemana oli yhdessä tekeminen, reilu peli, tasa-arvo ja osallistuminen taustasta, kielestä ja kulttuurista riippumatta. Tapahtumassa päästiin kokeilemaan monipuolisesti erilaisia lajeja, kuten jalkapallokroketti, sekä viestijuoksurata.  Saimme paljon positiivista palautetta lajien erilaisuudesta.

Tapahtuma oli onnistunut, ilmapiiri kannustava ja iloinen ja urheiluhenki oli kohdallaan! Lisäksi näimme paljon naurua sekä hymyä päivän aikana.😊 Pääsimme yhdessä toimimaan oppilaiden ja henkilökunnan kanssa, juhlimme urheilullista huippuosaamista ja eri luokkien välistä ystävyyttä, yhteistyötä sekä yhteisymmärrystä.   Reilun pelin edistäminen on keskeinen osa kansainvälistä olympialiikettä ja sen avulla olympialaiset säilyttävät asemansa yhtenä maailman arvostetuimpana urheilutapahtumana.

Siispä opiskelijoina rohkaisemmekin muita oppilaitoksia järjestämään vastaavan, yhteishenkeä kohottavan tapahtuman!

 




Lisätietoja Varalasta ja Unescosta Varala Unesco-oppilaitoksena: https://varala.fi/unesco-oppilaitos/

Ps. Tämä vuosi on ollut merkittävä myös kestävän kehityksen edistämisen kannalta oppilaitoksessamme. Varalan Urheiluopistolle myönnettiin huhtikuussa Sustainable Travel Finland -merkki, joka on saavutus Varalan kestävän kehityksen pitkäjänteisitä toimenpiteissä.  STF-merkki heijastaa muun muassa sitoutumistamme ympäristön suojelemiseen ja sosiaaliseen vastuuseen, mikä tukee myös Unesco-oppilaitoksen roolia ja Varalan vastuullisuusohjelman tavoitteita. Lisätetoja sertifikaatista saat sivulta: https://varala.fi/varalan-urheiluopistolle-sustainable-travel-finland-merkki/

 Teksti ja kuvat, Alisa Lamposaari, Alina Matilainen, Miro Bergström ja Aku Kärki


sunnuntai 20. lokakuuta 2024

PAX-lähettiläsverkoston ensitapaaminen

Pirkanmaan ja Satakunnan UNESCO PAX-verkoston koulujen UNESCO-lähettiläät kokoontuivat yhteen verkoston ensimmäisessä lähettiläs-tapaamisessa 10.10.2024. Tapaaminen järjestettiin etänä Teams-kokouksena.

PAX-lähettiläsverkostotoiminta käynnistyy osana PAX-verkoston kv-va PiSa-hanketta. Hankekauden aikana verkoston toimintaa kehitetään mm. käynnistämällä PAX-koulujen oppilaiden ja opiskelijoiden säännölliset verkostotapaamiset sekä järjestämällä PAX-leiri verkoston nuorille keväällä 2025. 

Lue lisää PiSa-hankkeesta täältä:  

https://paxfinland.blogspot.com/2024/06/unesco-pax-pisa-hanke-kaynnistyy.html


PAX-lähettiläsverkoston tapaamisessa nuoret pääsivät tutustumaan toisiinsa sekä suunnittelemaan ensi kevään PAX-leiriä. Tämän lisäksi nuoret testasivat tietojaan PAX-verkostosta Kahoot-pelin avulla. Kahoot-pelissä opittiin seuraavaa: 

Mistä PAX-verkoston nimi tulee? 

PAX tarkoittaa rauhaa. Rauhankasvatus on keskeisessä roolissa PAX-verkoston toimintaa. PAX-verkoston nimen ideointiaikaan verkostoon kuului kouluja Porista ja Pirkanmaalta, jolloin PAX viittasi Pori-Pirkaanmaa akselin verkostoon. 


Kuinka monta koulua PAX-verkostoon kuuluu?

Oikea vastaus on 7 koulua. Satakunnan ja Pirkanmaan seudun Unesco-koulujen verkostoon kuuluvat Björneborgs Svenska Samskola, Kuninkaanhaan koulu (Pori), Oriveden yhteiskoulu, Oriveden lukio, Rauman Normaalikoulu, Tampereen Normaalikoulu ja Varalan Urheiluopisto (Tampere). 


Onko PAX-verkostolla oma vuosikello? 

Kyllä on! Vuosikello pitää sisällään säännölliset verkostokokoukset, lähettilästapaamiset, kaksi yhteistä PAX-aktiviteettia lukuvuosittain, UNESCO-toiminnan arviointikyselyn sekä lähettiläskoulutukset ja UNESCO-toiminnan infot. Vuosikello päivitetään yhdessä verkoston koulujen kesken keväisin. 


Onko PAX-verkostolla oma blogi? 

Tottakai on! https://paxfinland.blogspot.com/


Onko PAX-verkostolla oma Instagram-tili?

Ei ole vielä, mutta pian on! PAX-lähettilästapaamisessa sovittiin, että verkostolle luodaan oma Instagram-tili, jonka päivityksestä vastaavat verkoston nuoret. 


PAX-leirin suunnittelua

Ensi kevään PAX-leirin suunnitteluun liittyen tehtiin lähettilästapaamisessa kaksi juttua: Ensin nuoret saivat listata asioita, joita he ehdottomasti toivovat PAX-leirin sisältävän. Nuorten vastauksista näkyy, että heille tärkeitä asioita yhteisessä leirissä ovat erityisesti hyvä ruoka, tutustuminen uusiin ihmisiin, tutustumis- ja ryhmäytysaktiviteetit, erilaiset workshopit sekä ylipäätään hauskanpito ja yhdessäolo. 
















Pienryhmissä nuoret muokkasivat viime keväänä laadittuja luonnoksia PAX-leirin ohjelmasta. Myöhemmin verkostokokouksessa sovitaan lopullinen leiriohjelma nuorten omien toiveiden pohjalta. 

Nuorten leiriohjelmaluonnoksiin pääset tutustumaan täältä: 

https://padlet.com/decandiajenni/unesco-pax-10-10-2024-q0wz9r19rf7qtn04


Seuraavan kerran PAX-lähettiläsverkosto kokoontuu joulukuussa, sitä ennen pidämme marraskuussa PAX-leirin suunnittelukokoukseen. 

torstai 10. lokakuuta 2024

SDG 3 Må bra-veckan på BSS

 


På barnens begäran firar BSS hälsan och välmåendet med en "Må bra- vecka" på lågstadiet. 

Att arbeta med välmående gynnar alla, det är också ett fantastiskt sätt att arbeta med SDG 3, God hälsa och välbefinnande:



Flera klasser uppmärksammade välbefinnandet med skyltar och nyttiga budskap till eleverna:



Eleverna målade vackra Må bra-fjädrar:




Må bra-stenar att pynta gården fixades också av eleverna från åk 2



Precis som förra året erbjöd vi yoga och spa för alla elever från åk1 till åk 6:


Yogasalen bokades och under en hel dag erbjöd vår fantastisk yogalärare på yogalektioner till alla klasser i lågstadiet!
 


"Uppdragskort" inför varje rast ställdes fram med uppmaningar för eleverna att tänka extra mycket på:



På agendan under spa-besöket: vi nosade på olika känslor, vi kan ha många och ibland även flera känslor samtidigt

                     


Några av dessa känslor känns bra i kroppen, andra känns mindre bra, eleverna hjälpte till att sortera några av dessa. Att känna sig "blyg" kan kännas både bra och mindre bra om man t ex inte vet vad som förväntas, eller väntar på något extra pirrigt som ska hända:

                                        

Vi samtalade också om de olika faktorer som kan göra att vi mår bra, att vi är i balans:

        

Faktorer som identifierades var:
  • Sömn
  • Bra mat
  • Kamrater, kompisar, familj, husdjur
  • Rörelse och lek


Vi gjorde också en kartläggning av hållbara vanor som påverkar vår välmående med hjälp av stapeldigram, frågorna som ställdes var:

  • "Hur många timmar per dag spenderar du framför skärmen?"
  • "Äter du frukost på morgonen?"
  • "Har du någon sport, idrott eller hobby?"
  • "Hur många timmar sover du (skoldagarna)?"


Lagom till må bra-veckan tänkte vi extra mycket på lärarnas välmående: öronproppar till de lärare som önskade dessa levererades och vi mumsade på god fika varje dag i lärrarrummet!

En nalle i balans lämnades kvar efter åk1 besöket till vår spa