maanantai 18. joulukuuta 2023

Höstterminen 2023 på BSS

 

"Tiden går fort när en har roligt" brukar man säga och det är dags för oss på BSS att sammanställa de olika aktiviteter och projekt vi har haft under höstterminen 2023:


Augusti 

Olikhet är en rikedom: Skolfreden markerade läsårets startpunkt. På lågstadiet ritades blommor som representerade varje elev. Blommorna finns i skolans entré och välkomnar oss varje dag! 


Precis som varje elev, är var och en av dessa blommor unik, vi vill synliggöra att alla är lika värdefulla, vackra och viktiga!


Social hållbarhet

Den sociala dimensionen av hållbarhet är av stor vikt, på BSS arbetar vi dagligen för att få det bra tillsammans i varje klassrum. 

Vi har bland annat arbetat med projektet Kindness Ninjas som startades med åk 1 och 2 med syfte att uppfostra världsmedborgare som tar hand om varandra och hjälper naturen och vår planet. 

Här ser ni några bilder av våra Snälla Ninjor från de senaste tre åren:





September

Hem och skola dagen firades med medborgarfärdigheter: en aktivitetsbana där vi övade på viktiga färdigheter, tillsammans!  Banan inspirerades av Hem och Skolas material eleverna från åk 5 ansvarade för dagen och ledde alla stationer:

  • Peppningsfraser till elever, lärare och skolan skapades till skolans entrén
  • 112- Kahoot skapade av eleverna från åk 5. 
  • Nät etikett
  • Första hjälpen-träning, där vi övade att sätta bandage, mitella, plåster och tränade sidoläge


Elevrådet lågstadiet

Under en morgonsamlingen påminde eleverna att vi är en Unesco skola och att vi kommer att fortsätta med öva att få bestämma, vara delaktig och att ta ansvar i skolan och att elevrådet är ett perfekt möjlighet att kunna påverka.

Elevråds deltagarna valdes i varje klass och vi träffades varje månad. Elevernas synpunkter samlades också in i en digitalenkät i slutet  av terminen.

                                                        

Bland elevernas önskemål fanns det att ha en maskerad, att fira Halloween (som vi firade med en Halloweenfestival

Eleverna önskade också att ha en -ARE dag (som firades för några dagar sen).



Oktober

Trygga raster


Arbetet med social hållbarhet fortsätter, även på skolgården. Skolans trygghetsteamet har (tillsammans med lärare) utvecklat fram olika rutiner och strukturer för trygga raster där alla har det bra, varje dag! Vi har också funderat mycket på rasterna och rutiner kring dessa. Rastreglerna har också uppdaterats. Rastturer för de olika aktiviteter som vår gård erbjuder har tilldelats så att varje klass har samma möjligheter att uttnytja dessa.

Tillsammans har vi också strukturerat ansvarsområden så att de vuxna som är på gården tar hand om gårdens olika områden och är nära och synliga för eleverna:








I år hade vi fokus på det förebyggande arbete för elevernas välmående och bestämde vi oss för att sprida KiVa programmets upplägg över samtliga klasser i lågstadiet (istället av de två som rekommenderas av programmet) och erbjuda "KiVa lektioner" som ett återkommande ämne i lågstadiets undervisning.



Vi vill gärna veta om någon känner sig ledsen, otrygg eller behöver hjälp på något sätt. Ifall eleverna behöver nå oss vuxna (och inte vågar göra det ansikte mot ansikte) kan man berätta det (skriftligt eller med hjälp av en teckning) via "KiVa lådan". Trygghetsteamet introducerade "KiVa lådan" under en morgonsamling och vi har fått några post som hanteras direkt!

Halloweenfestivalen firades med maskerad som åk 6 ansvarade för:


FN dagen firades med självporträtt som skapades tillsammans med vänklasserna:




November

Barnens rätt till välmående var temat för årets firande av barnkonventionen. 

Denna gång erbjöd vi aktiviteter från hälsans tre dimensioner: fysiskt, psykiskt och socialt välmående med  yoga...


Vänklass-aktiviteter kring barnkonventionen utformades också under veckan...


Spabehandlingar och mys hade vi också!


Högstadiet


Åk 7 bearbetade barnkonventionen under veckan och skapade alster till följd av frågan: 

Hur skulle ni vilja att framtiden ser ut i er skola, på er hemort eller på jorden, till exempel om tio eller tjugo år? Vilka saker skulle ha förändrats från idag så att ni skulle få må bra? 



December

Scenen är din är lågstadiets fleråriga tradition, ett evenemang där eleverna står i centrum och får uppträda tillsammans eller på egen hand och presentera det de är bäst på. 

 I år blev det rekordmånga elever som anmälde sig till evenemanget!


Deltagarna fick också en medalj: BSS stjärnor!


Högstadiets självständighetsfest


Högstadiet uppmärksammade dagen med musik och fina tal:


SKA -Systematiskt KvalitetsArbete på BSS

Terminens olika mål utvärderades under det senaste lärarmöte. Vi kan konstatera att vi har arbetat mångsidigt under HT-23. Det anses också positivt för lärarna att kunna följa upp de uppsätta målen kontinuerligt och på så sätt synliggöra arbetet.

Enligt utvärderingskommentarerna i mötets padlet är lärarna nöjda med:

  • Tydlighet som skapar struktur i arbetet.
  • Demokrati: att låta eleverna påverka och känna sig delaktiga. Demokrati i klassen lyfts med fokus på att eleverna fått påverka och träna på att fatta gemensamma beslut samt ta ansvar över dessa.
  • Demokratiska handlingar har lärarna lyckats med att "ta in i undervisningen".
  • Elevrådet fungerar fint enligt lärarna och eleverna är motiverade, intresserade och vill vara med.
  • Vi har lyckats med att skapa trevliga, trygga och inspirerande miljöer i våra tillfälliga lokaler (under skolans renoveringsarbeten).
  • KiVa-skola lektionerna och årsklockan som vi skapade till det fungerar bra. Tillgänglighet av digital materialet behöver underlättas enligt utvärderingen.
  • Hitta bättre rutiner för klassrådet nämns också i utvärderingen och är ett område som kan utvecklas ännu mer enligt lärarna.

Tänk vad tiden går fort och så mycket vi gjort! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti