maanantai 11. joulukuuta 2023

Mångfald och representation

 

Vi är alla olika, unika och lika värdefulla!

"Hudfärg" Vad är det? Angélica Dass fotoutställning är en bra tankeställare och kan användas som grund till olika diskussioner tillsammans med elever. Att "vara lika" kan tolkas som ett sätt att känna tillhörighet till en grupp, samtidigt som det lätt kan utesluta andra.



Vithetsnormen speglas omedvetet i samhället, kultur och media. I skolan kan vi påverka, genom att öppna upp för olika föreställningar som kan misgynna andra såsom etnicitet och kultur för att nämna några. 

Vardagen erbjuder flera tillfällen att diskutera viktiga saker. Det är då som vi kan lyfta fram olika tankar och värderingar, det är också viktigt att våra pedagogiska miljöer och arbetssätt erbjuder möjligheten att arbeta interkulturellt och öppna upp för gemensamma reflektioner...


Vårt val av material spelar roll. Här visar vi färgpennor i olika nyanser av hudfärger som kan kombineras med varandra och alltid tillgängliga för elevers skapande. Mångfald och variation som en ny norm kanske?

Vi fick tag på bebisdockor som representerar olika etniciteter... det är också viktigt att känna sig "speglad" och representerad.




Bebisarna flyttade in till Eftis, ett rum där olika klasser vistas ibland. Bebisarna fick kläder och  blev bjudna direkt på olika lekar!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti